Història del Grup

img historia

El Grup Excursionista Amerenc Esquelles neix a finals del 1968 quan, els seus primers set components, decidiren continuar la tasca del Vicari Mossèn Manel, que fins llavors havia preparat itineraris muntanyencs pel jovent d’Amer. Aquestes persones foren: Lluís Bosch, Engràcia Crosas, Maria Lanchas (Josefa), Josep Fontàs, Montse Fontàs, Mercè Bosch i Benito Domènech.

Es constitueixen com a entitat reconeguda el 12 de març de 1969, a partir de la creixent motivació d’aquest grup de joves amerencs amants de la natura i les relacions socials, amb esperit catalanista i renovador, decidits a canviar la vida cultural del poble. Des de llavors, la seva tasca no ha deixat d’existir, contribuint en gran mesura a formar la història del nostre poble.

En la història del grup Esquelles trobem alguns alts i baixos, però sempre s’han anat mantenint algunes activitats i, sobretot, la ideologia del grup, convertint-se en un referent per a moltes de les entitats del poble. Segurament per això, el 1983 els va ser concedida la primera Medalla d’or de la Vila des de l’Ajuntament.

Encara avui dia continuen al capdavant molts dels primers membres. Tot i això, la disminució d’energia que acompanya l’edat d’aquests membres ha comportant la recent incorporació d’un grup de joves per tal que no es perdi aquesta tasca de tants anys i tan ben aconseguida.

La història d’aquesta entitat és també un reflex de la història del nostre país. Amer, com la majoria de pobles catalans, durant la dictadura franquista gairebé no tenia ni vida cultural ni social, doncs el règim prohibia qualsevol manifestació individual o de grup que pogués posar en dubte El Espíritu Nacional Espanyol. Així, el GEA Esquelles va néixer a Amer en un moment històric, cultural i social molt important, com passà a tants altres pobles catalans. L’excursionisme fou un dels recursos per aconseguir que el jovent lluités per uns mateixos ideals: l’amor a la muntanya, el desig de conèixer país, la difusió d’una educació lligada al respecte, la cooperació, l’estimació per la terra, la responsabilitat..., i finalment, el ressorgiment de la cultura catalana.

D’uns anys cap aquí, però, la realitat social ha anat canviant. A partir dels ‘80 s’estabilitzà la situació política, es reconegué la cultura catalana, s’incrementà el nombre d’ofertes culturals i activitats de lleure... L’excursionisme com a tal també ha anat canviant. En els nostres temps segurament hi ha molta més gent aficionada a la muntanya, però en molts casos els objectius d’aquestes persones són totalment diferents. És per tot això que el GEA Esquelles s’ha hagut d’anar adaptant a aquesta realitat, intentant mantenir la seva ideologia. Així doncs, no només se’ls hi ha de reconèixer la tasca d’esplendor dels primers anys, sinó també el fet de mantenir-se durant 40 anys al peu del canó tot i els canvis que hi han hagut en la nostra societat. També segurament per això, l’any 2007 l’Ajuntament va homenatjar el grup amb una escultura: Santa Brígida.

Amunt i endavant!

Si voleu conèixer més detalls de la història del grup, us recomanem el vídeo que vam preparar durant el 40è aniversari, produït i realitzat per "Mel Films". El podeu veure a través d'aquest enllaç: vídeo 40 anys Esquelles

Calendari

Febrer 2018
L M X J V S D
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 1 2 3 4

Agenda

Sense events